+31 (0)6 30 26 18 72 info@svhsupport.nl

Kenteken- en registratieplicht

Je bent eigenaar van één of meerdere landbouwvoertuigen, je hebt wat vernomen over registratie én kentekens én APK-plicht, maar waar moet je beginnen? Ik help jou met de registratie van jouw gehele wagenpark, want het gaat niet enkel om trekkers, maar ook over ander zelf-rijdend materieel en zelfs getrokken machines. Maar wat houden deze nieuwe regels nu eigenlijk in, wat geldt voor jouw situatie en op welke machines heeft dit nu eigenlijk betrekking?

Werkwijze SVH

Stap 1 | Contact
We hebben contact! We maken een afspraak wanneer ik bij jouw op locatie jouw registraties in orde maak en we overleggen de vervolgstappen.
Stap 2 | Inventarisatie
Voorafgaand aan onze afspraak stuur ik een overzicht van de gegevens die we nodig hebben per voertuig, aan de hand van het aantal voertuigen maak ik een offerte op. Ben je hiermee akkoord, dan gaan we aan de slag!
Stap 3 | Het echte werk
Tijdens onze afspraak spreken we de inventarisatie van de machines door en bekijken we samen welke machines wél of juist niet geregistreerd moeten worden.
We zorgen dat we voor elk voertuig de nodige gegevens hebben en aan de hand van de inventarisatie van jouw wagenpark, ga ik aan de slag. Gewoon bij jou aan de keukentafel of op jouw kantoor.
Als alles goed gaat, ontvang je binnen 3 weken het nieuwe kentekenbewijs voor jouw machine. Ik volg jouw aanvragen op en overleg met je wanneer er zich bijzonderheden voordoen.
Stap 4 | Kentekenbewijs en -platen
Enkele weken na de registratie, ontvang je het nieuwe kentekenbewijs thuis.
Zodra het kentekenbewijs bij jou binnen is, hebben we weer contact. Ik bestel desgewenst de kentekenplaten voor je, evenals eventuele kentekenplaathouders.
Rijd je regelmatig met je trekker in België? Dan kunnen we misschien ook direct de tolvrijstelling het Vlaamse gewest aanvragen.
Stap 5 | Gerust de weg op
Je kunt nu gerust de weg op!
svhsupport.nl

FAQ

Wat houdt deze wet in?
Vanaf 1 januari 2021 is de nieuwe wet Registratie- en Kentekenplicht in werking getreden. Dit houdt in dat alle landbouwvoertuigen bij de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) geregistreerd moeten worden. Doe je dit in 2021, dan hoeven deze trekkers en machines nog niet onderworpen worden aan een APK-keuring. Alle voertuigen die na 31-12-2021 geregistreerd worden, moeten wel fysiek gekeurd worden bij de RDW. Het is dus zaak om in 2021 aan de slag te gaan met de registratie van de trekkers en landbouwmachines.
Wat is het hele idee achter deze wet?
De wet omvat enkele veranderingen die nu doorgevoerd worden:
• de verhoging van de maximale snelheid van landbouwvoertuigen van 25 km/uur naar 40 km/uur;
• het invoeren van een APK-plicht voor landbouwmachines met een maximale snelheid van meer dan 40 km/uur;
• registratie van alle landbouwvoertuigen door heel Nederland, in plaats van enkel Grensverkeer.
Voor welke voertuigen geldt deze wet?
De wet Registratie- en Kentekenplaatplicht geldt voor alle landbouwvoertuigen, mobiele machines en getrokken landbouwvoertuigen die op de openbare weg komen en breder zijn dan 1,30 meter.
Natuurlijk zijn hier uitzonderingen op:
• voertuigen die nooit op de openbare weg komen, voertuigen die de openbare weg kruisen om van akker naar akker te gaan, komen wél op de openbare weg;
• aanhangers met een toegestane maximum massa van 750 kg;
• aanhangers met een maximale toegestane snelheid van maximaal 25 km/uur;
• machines die in de hefinrichting hangen;
• voertuigen die niet harder rijden dan 6 km/uur, zoals bijvoorbeeld een hoogwerker;
• fruittreintjes die gebruikt worden bij de fruitoogst.
Hoe zit het met mijn kiepwagens en spuit?
Hebben deze getrokken landbouwmachines een maximale toegestane snelheid van 25 km/ uur? Dan hoeven ze niet geregistreerd te worden, maar kunnen met een witte volgplaat meerijden.

De getrokken machine wordt dus niet geregistreerd maar hoeft enkel een witte volgplaat te hebben, die hoeft niet overeen te komen met de trekker die er op dat moment voor staat, maar mag ook overeenkomen met een van de andere trekkers op naam jou als eigenaar.
Hebben deze getrokken landbouwmachines een maximale toegestane snelheid van 25 km/ uur? Dan hoeven ze niet geregistreerd te worden, maar kunnen met een witte volgplaat meerijden.

De getrokken machine wordt dus niet geregistreerd maar hoeft enkel een witte volgplaat te hebben, die hoeft niet overeen te komen met de trekker die er op dat moment voor staat, maar mag ook overeenkomen met een van de andere trekkers op naam jou als eigenaar.

Wat te doen met oldtimers?
Voor oldtimers gelden eigenlijk dezelfde regels als voor gewone trekkers.
Enkel de APK-plicht vervalt wanneer de “datum eerste toelating” die bij de RDW bekend is 50 jaar of ouder is.
Zit jij nou zelf in die trekker?!
Ja, dat klopt!

Mijn roots liggen in de agrarische sector; als boerendochter ben ik graag goed op de hoogte van het reilen en zeilen. Ik ben ruim zes jaar werkzaam geweest bij Vervaet Biervliet BV als allrouder op administratief gebied, dus ik ken de slagen van zweep als het gaat om kentekens, goedkeuringen, inschrijvingen in België enzovoorts.

Paz rijdt nog ieder jaar graag bij mijn moeder en broer op het bedrijf, wanneer er aardappelen of uien gerooid moeten worden, of bij het dorsen. Een paar keer heb ik geprobeerd om zelf te rijden en dat is natuurlijk vastgelegd op foto. Inmiddels ben ik overgestapt op het verzorgen van de catering in het seizoen.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.